Merkel: "Politikamızın hedefi Yunanistan'ın..."

Almanya Başbakanı Merkel,"Politikamızın hedefi Yunanistan'ın sürekli bir şekilde Avro topluluğunun içinde kalması oldu ve olacaktır" dedi.

Merkel: "Politikamızın hedefi Yunanistan'ın..."
31 Ocak 2015 - 20:29
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'ın kendilerine nasıl bir plan sunacağını bekleyeceklerini söyledi.
 
Merkel, Hamburger Abendblatt gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın, Yunanistan ve ekonomik krizde olan diğer ülkelerle reform ve tasarruf çabaları gösterdikleri sürece dayanışma içinde olmayı sürdüreceğini belirtti.
 
"Biz, Almanya ve Avrupalı partnerler, yeni Yunan hükümetinin nasıl bir taslakla geleceğini bekleyeceğiz" ifadesine yer veren Merkel, Yunanistan'ın borçlarının silinip silinmeyeceği yönündeki bir soruya karşılık da özel kredi kuruluşlarının daha önce alacaklarından gönüllü bir şekilde feragat ettiklerini, bazı bankaların da borçların bir kısmını sildiğini hatırlattı.
 
Merkel, "Bundan başka borçlarının silinmesi söz konusu değil" ifadesini kullandı.
 
Yunanistan'ın yeni Başbakanı Aleksis Çipras'ı diğer Avrupalı mevkidaşlarında olduğu gibi tebrik ettiğini, güç ve başarı dilediğini belirten Merkel, '"Politikamızın hedefi Yunanistan'ın sürekli bir şekilde Avro topluluğunun içinde kalması oldu ve olacaktır. Bunun için Yunanistan ve Avrupalı partnerler katkı sağlıyor" değerlendirmesini yaptı.
 
AB Komiseri Günter Oettinger de Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) Hessen eyaletinin Künzell kentinde düzenlediği toplantıda, Yunanistan'daki yeni hükümetin tutumunu eleştirdi.
 
Oettinger, Yunanistan'ın taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Bir hükümetin pervasız ve küstah bir şekilde çıkış yaptığı için ona Brüksel tarafından iyi davranılmaz" ifadesini kullandı.
 
AB kurumlarına meydan okunmasının AB'nin tarihinde bir ilk olduğunu kaydeden Oettinger, Aleksis Çipras hükümetinin söylemleriyle nefret ve umutsuzluğu körüklediğini savundu.
 
Oettinger, Çipras'ın Rusya'ya dostane sinyaller göndermesi, aynı zamanda Berlin ve Brüksel'e nefret dolu sözler söylemesinin kayda değer olduğunu bildirdi.
 
Öte yandan Spiegel dergisine açıklama yapan Yunanistan Ekonomi, Denizcilik, Altyapı ve Turizm Bakanlığı Yorgo Stathakis de Yunanistan'daki sorunların Avrupa'da çözülmesi gerektiğini her zaman söylediklerini ifade etti.
 
Stathakis, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nin üyesi olarak kalıp kalmayacağı yönündeki soruya, "Kesinlikle evet" yanıtını verdi.
 
Yeni Yunan hükümetinin ilk adımının ülkedeki "insani krize" cevap vermeye çalışmak olduğunu ifade eden Stathakis, adım adım sosyal yapıyı düzelteceklerini ve ekonomiyi güçlendireceklerini anlattı.
 
İhtiyaç duydukları para konusunda Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonundan oluşan Troyka ile değil, Avrupa'daki devlet ve hükümet başkanlarıyla müzakerelerde bulunacaklarını aktaran Stathakis, Yunanistan'ın kamu borçlarını kontrol altına almak için uygulanabilir çözümlere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum