Bollywooda şekil veren Müslüman

Hint sineması denince akla gelen isimlerden olan Aamir Khan, çektiği ve oynadığı filmlerle sinemaseverlerin büyük bir beğenisini kazanmış durumda. Filmleri tüm dünyada gişe rekoru kırarken, yeni projeler üretmeye de devam ediyor.

Bollywooda şekil veren Müslüman
06 Nisan 2015 - 19:56 - Güncelleme: 07 Nisan 2015 - 03:36
Bollywood sinemasının klişlerinden hepimiz haberdarızdır. Çoğunlukla müzikli ve danslı filmlerin üzerine kurgulanmış bir aşk hikâyesini seyrederiz. Şimdilerde farklı hikâyeler çıkıyor Hint sinemasından. Bunu yapanlardan biri de Müslüman bir sinemacı olan Aamir Khan. Kahn aktör olarak başladığı Bollywood’ta şimdi en çok seyredilen filmlere imza atıyor. Filmlerin hem yapımcılığını, hem yönetmenliğini hem de oyunculuğunu üstleniyor. Kısacası sinemaya gönül vermiş bir adam Kahn. Lagaan filmini çektikten sonra beğenmeyip tekrar çeken Aamir Khan, işini titizlikle yapan mükemmeliyetçi bir yönetmen. Oynadığı sıradışı karakterlere rağmen sıradan bir insanım diyor. Khan “pişman olduğum, utandığım filmlerim var ama bunları söylemek doğru olmaz, filmlerim ile hayranları arasına girmek istemem” diyor. Mahabharat filmini çekmesi beklenen yönetmen 10 yıl sürecek projeyi hayali olarak bıraktı. Şimdi ise 25 Aralık 2013’de vizyona girecek olan Dhoom serisinin 3. filmi için hazırlık yapıyor. Her filminde farklı bir karakterle kamera karşısına geçen Aamir Khan Dhoom 3’de “sporcu ve dövmeli kötü adam” rolü ile karşımıza çıkacak. Aamir Khan Dhoom 3 filmi için 2 yıla yakın bir süredir Amerika’da çalışıyor. Dhoom 3 çekimlerinin hemen ardından Peekay filminin çekimlerine başlayacak. 3 Idiots’de Khan ile birlikte başrolde yer alan Anushka Sharma ve Sharman Raji’yi Peekay’da tekrar beraber göreceğiz.
 
 

En iyi Bollywood filmlerini Khan çekiyor

Khan’ın ilk kez yönetmenliği üstelendiği filmi Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar) 165 dakikalık dram filmi. Ailesi ve çevresi tarafından dışlanan küçük Ishaan algılamada güçlük çekmektedir. Yatılı okula gönderilen Ishaan, okuma yazma öğrenemediği gibi karamsar bir çocuk olmuştur. Dışlandığı çevreden uzaklaşarak içine kapanan Ishaan’ın yatılı okulda tanıştığı resim öğretmeni ile tekrar hayata tutunur ve başarmak için mücadele eder. Imdb tarafından 8.4 puan alan Taare Zameen Par en iyi 250 film listesine girmeyi başarıp 231. sırada yer aldı. Ayrıca film En İyi Bollywood Filmleri arasında 2. sırada yer alıyor. Ghajini (2008) Aamir Khan, Asin ve Jiah Khan’ı da filmin  başrollerinde görüyoruz. Bir iş gezisi dönüşünde evine giren ünlü iş adamı Sanyaj Singhania nişanlısını ölü bulur. Hemen ardından demir sopayla dövülerek ağır yaralanan Sanyaj hafıza kaybına uğrar. Nişanlısının katilinden intikam almak isteyen Sanyaj suçlu Ghajini’nin peşine düşer. Yalnız sürekli tekrar eden hafızası durumu zorlayacaktır. Dram- Gizem- Aksiyon türlerini bünyesinde barındıran Ghajini gişe rokorunu 3 İdıots’a kaptırdı.

Bollywood’un en güçlü aktörü

1973’de başladığı oyunculuk kariyerine 2009’da 3 İdıots (3 Aptal) filmi dünya pazarında en yüksek hasılata ulaşarak hafızalara kazındı. Bollywood’un rekor kıran filmlerinde çoğunlukla Aamir Khan’in imzası var.  Aamir Khan Productions’dan çıkan Lagaan (2001), De Basanti Rang (2006) Taare Zameen Par (2009) Dhobi Ghat (2011), Talaash (2012) filmlerinin yapımcılığını üstlendi. Gişe kralı bir yönetmen olarak anılan Aamir Khan aynı zamanda Bollywood’un en güçlü aktörü.

3 İdıots’la çıtasını yükseltti

3 İdıots Hindistan’da en iyi mühendislik okulunda okuyan üç arkadaşın, (Aamir Khan, Madhawan, Sharman Jashi)  okul çatısı altında dostluklarını ve maceralarını konu alır. Birbirinden farklı üç hikayeye sahip olan  arkadaşlar birbirlerinin hayatlarına küçük dokunuşlar büyük değişimler gerçekleştirirken farkında olmadan bu değişime ailelerini ve çevrelerini de dahil ederler. Film zincirleme değişimin yaşandığı mühendislik okulunda ağırlık olarak dram yer yer komedi sahneleri ile eğitim sistemi ve ebeveyn algısını eleştirir. Henüz Aamir Khan ile tanışmayanlar için filmlerini izlemekte acele etmelerini tavsiye ederim.

YORUMLAR

  • 0 Yorum