Amerika'dan sonra Türkiye için korkutan uyarı, 3 saatte hava 33 derece soğumuş, kar yağmaya başlamıştı

Boğaziçi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, Türkiye’de daha önce 2000 yılında benzer bir olay yaşanırken bir günde İstanbul’da hava sıcaklığı 25 derece kadar düştüğünü belirterek “Bu sonbahar orta Akdeniz üzerinden gelecek sıcaklıklar var, o sistemler Akdeniz’de fırtınaları ve kuvvetli yağışları, sel felaketlerini beraberinde getirecek. Bunlar yaşanacak gözüküyor” dedi

Amerika'dan sonra Türkiye için korkutan uyarı, 3 saatte hava 33 derece soğumuş, kar yağmaya başlamıştı
09 Eylül 2020 - 10:32

Amerika  Birleşik Devletleri'nde (ABD), meteoroloji uzmanları Colorado eyaletinde  Denver şehrinde hava sıcaklığının bir günde 30 dereceye kadar soğuyacağını, hatta bu ani sıcaklık düşüşüyle birlikte şehirde kar yağması bile beklendiğini söylemişlerdi. ABD'nin Montana ve Colorado eyaletlerinde birçok şehirde polar vortex (kutup girdabı) ile kısa sürede sıcaklık 30-33 derece birden düştü. Düşüş sonrası iki eyalet kar yağışı sonrası beyaz örtüyle kaplandı.

“BİR GÜNDE İSTANBUL'DA HAVA SICAKLIĞI 25 DERECE DÜŞTÜ”

Uzmanlar bu doğa olayını, deniz suyu sıcaklığının 26 derece üzerine çıkmasının tetiklediğini, ve sıcak-soğuk hava dalgasının çarpışması sonucunda olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de daha önce 2000 yılında benzer bir olay yaşanırken, bir günde İstanbul’da hava sıcaklığı 25 derece kadar düştü. Bu doğa olayı yani sıcak ve soğuk hava dalgasının çarpışması sonucunda atmosfer kendini dengelemeye çalışıyor. Bu dengeleme sırasında ise şiddetli yağışlar ve fırtınalar meydana geliyor.

“SICAKLIKLAR 30 DERECENİN ÜZERİNDE”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Özellikle Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları 30 derecelerin üzerinde. Eylül, Ekim ayları için önümüzde riskler bulunuyor. Yüksek sıcaklıklar var, denizde özellikle. Kuzeyden gelecek en ufak bir soğuk havada, bu sonbahar mevsiminde orta Akdeniz üzerinden gelecek sıcaklıklar var, o sistemler Akdeniz’de fırtınaları ve kuvvetli yağışları, sel felaketlerini beraberinde getirecek. Bunlar yaşanacak gözüküyor” uyarısında bulundu.

tropik-firtina.jpg

YORUMLAR

  • 0 Yorum