Antalya'da 15 bin lira maaşla çalışacak eleman bulunamıyor

Akdeniz Sanayi Sitesi'nde, yaklaşık 15 bin liraya çalışacak nitelikli eleman aranıyor. İş başvurusu yapanların daha çok belediyede çalışmak istediği, bu nedenle sanayideki işi istemediği belirtiliyor.

Antalya'da 15 bin lira maaşla çalışacak eleman bulunamıyor
19 Ekim 2022 - 19:25
Otomotiv, makine, mobilya ve çeşitli alanlarda faaliyet gösteren, Antalya'nın en önemli istihdam merkezleri arasında bulunan Akdeniz Sanayi Sitesi'nde, ara eleman sıkıntısı yaşanıyor.
 
2 bin 500 iş yerinde 15 bin kişinin istihdam edildiği sanayi sitesinde 500-600 civarında, aylık 5 bin 500 liradan 15 bin liraya kadar çalışacak kalifiye eleman aranıyor.
 
Çırak gelme oranı arttı
Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Öztürk, son yıllarda kentleşme ve sanayileşme nedeniyle özellikle üretim alanında nitelikli teknik elemana ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
 
Sanayi ve başka üretim alanlarına çocukların teşvik edilmesi gerektiğini aktaran Öztürk, zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkmasıyla, 3 yıl öncesine kadar çırak sorunu yaşadıklarını söyledi.
 
Milli Eğitim Bakanlığı'nın çıraklık ve mesleki eğitim okullarında yeni düzenleme yaptığını hatırlatan Öztürk, “Devletimiz çıraklık okullarına giden öğrencilerimize lise diploması hakkı getirdi. Bu devrim niteliğinde bir karardı. Sanayi sitelerine çırak gelme oranı eskiye göre fazlalaştı.” dedi.Otomotiv sektörüne ilgi
Çıraklık okulunda eğitim gören öğrencilerin en çok tercih ettiği bölümleri açıklayan Öztürk, "Son yıllarda otomotiv sektörünün çok popüler olmasından dolayı öğrencilerin çoğunluğu; otomotiv ve oto elektrik sektörünü tercih ediyor. Sonrasında torna, mobilya ve metal geliyor.” diye konuştu.
 
“3-5 yıl sonra bunların meyvelerini yiyeceğiz”
Sanayi esnafının ve meslek odalarının talepleriyle birlikte istihdam konusunda yeni düzenlemelere gidildiğini kaydeden Öztürk, “Çıraklar daha önce iş yerlerine geldiğinde, 50-100 lira değerinde küçük miktarlarda para alıyordu. Bu çocuklar için cazip olmuyordu. Devletimiz çıraklık okuluna kaydolan, yeni başlayan her çırak için asgari ücretin 3'te 1'i parayı hesaba yatırıyor. Çıraklarımız 1, 2 ve 3'üncü sınıfta asgari ücretin 3'te 1'i; 1600 lirayı devletten para alıyor.
 
Bunun üzerine de iş yeri sahibi, işin durumuna göre ekstra ücret verebiliyor. Çırak 4'üncü sınıfa geçtiğinde asgari ücretin yüzde 50'sini alıyor. Bu şekilde desteklerin verilmesiyle çocuklar sanayiye, diğer meslek alanlarına rağbet göstermeye başladı. 3-5 yıl sonra bunların meyvelerini yiyeceğiz. Çünkü bugün çırak olarak başlayan ancak 5 sene sonra iş yerine verimli olabilecek.” dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum