Bakan Kirişci: Türkiye, tarım ve orman sektörlerinde kendine yeten bir ülkedir

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Yüksek Düzeyli Tarım Diyalog Toplantısı'nda “Türkiye, tarım ve orman sektörlerinde kendine yeten net ihracatçı bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kirişci: Türkiye, tarım ve orman sektörlerinde kendine yeten bir ülkedir
12 Mayıs 2022 - 07:50

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Avrupa Birliği arasında Yüksek Düzeyli Tarım Diyalog Toplantısı düzenlendi.

İlk olma özelliği taşıyan toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve AB Tarımdan Sorumlu Komisyon Üyesi Janusz Wojciechowski başkanlık etti. 

Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Nevzat Birişik, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü İsmail Üzmez, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir de yer aldı.

“Türkiye AB için yalnızca komşu bir ülke ya da önemli bir ortak değildir”

Bakan Kirişci yaptığı açılış konuşmasında, AB üyeliğinin Türkiye için stratejik bir hedef olmaya devam ettiğine vurgu yaparak, “Bu yolda sürdürdüğümüz katılım müzakereleri ise ilişkilerimizi adeta bel kemiğidir. Türkiye AB için yalnızca komşu bir ülke ya da önemli bir ortak değildir. Türkiye’nin en önemli özelliği müzakere eden aday ülke olmasıdır”dedi.

Bakan Kirişci: Türkiye, tarım ve orman sektörlerinde kendine yeten bir ülkedir #1

“Türkiye, tarım ve orman sektörlerinde kendine yeten net ihracatçı bir ülkedir”

Bakan Kirişci, tarım ve orman sektörlerine değinerek:

“Türkiye, tarım ve orman sektörlerinde kendine yeten net ihracatçı bir ülkedir. 207 ülkeye iki binden fazla tarımsal ürün ihracatı gerçekleştirmekteyiz. 17,7 milyar doları son üç yılda olmak üzere, 19 yılda 85,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. Hepimizin tanık olduğu gibi, 2020’nin başından bu yana devam eden Covid-19 salgını, dünyada tarım ve gıdanın önemini ortaya çıkardı. Hem salgın hem de savaş gibi yaşanan diğer krizler sebebiyle dünya genelinde, gıda tedarikinde ciddi sorunlar yaşanmaya devam etmektedir. Çok şükür, aldığımız tedbirler sonucu gıda arzında hiçbir sıkıntı yaşamadık, bundan sonra da yaşamayacağımızı ifade etmek isterim.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum