Bilim Kurulu üyelerinden kafa karıştıran açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kademeli olarak normalleşmeye geçileceğini açıklamasının ardından Bilim Kurulu üyelerinden farklı görüşler geldi.

Bilim Kurulu üyelerinden kafa karıştıran açıklamalar
18 Şubat 2021 - 23:34

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kademeli olarak normalleşmeye geçileceğini açıklamasının ardından Bilim Kurulu üyelerinden farklı görüşler geldi.

Bilim Kurulu Üyesi Doç Dr Afşin Emre Kayıpmaz, Mart ayındaki gevşeme ile restoran ve kafelerin açılabileceğini söyledi. Prof Dr Hasan Murat Gündüz ise, mutant virüslerin en az üçte bir oranında daha hızlı bulaştığını belirterek, "tedbirlerimiz artırmalıyız." dedi.

Restoran ve kafelerdeki gevşemeye açıklık getiren Kayıpmaz, şöyle konuştu:

"İli ya da ilçeyi temiz tutmak adına giriş çıkışlar kapatılabilir. Yeri geldiğinde iller bazında değerlendirilip uygulamaya alınabilecek bir önlem. Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir. HES kodu ile misafir kabul edecekler. Örneğin yüzde 25'lik bir kapasite ile açılabilirler. Misafirlere bir süre kısıtlaması uygulanabilir. Havaların ısınması ile beraber dış mekanlarda açılacak. Mesafeler açılınca insanlar daha geniş oturabilecek. Restoran ve kafelerdeki gevşeme de Mart başından itibaren olacak."

Bilim Kurulu Üyesi Prof Dr Hasan Murat Gündüz ise İngiltere'de çıkan varyantın yüzde 30 daha bulaşıcı olduğunu belirtip, m aynı oranda arttırılması gerektiğini kaydetti.

Prof Dr Gündüz, mutant virüse yönelik alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Bizim şu ana kadar aldığımız verilerden elde ettiğimiz sonuç; mutasyona uğrayan virüslerin daha hızlı bulaştığıdır. En az 3'te 1 oranında daha hızlı bulaşıyor, bu daha da yüksek olabilir. Bu bilgiye kesin sahibiz ancak mutasyona uğramış virüslerle hasta olanların daha ağırlaştığına dair elimizde herhangi bir veri yok. Bu konuda da henüz yoğun bakımlara daha hızlı geçiyorlar diye bir şey söylemek mümkün değil. En az 3'te 1 oranında hızla bulaşan mutant virüsler varken kişisel koruyucu tedbirlerimizi de en az bu oranda artırmalıyız."

YORUMLAR

  • 0 Yorum