Demir ilacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler: Demir ilacı içtikten kaç saat sonra yemek yenir?

Haber 7 - Sağlıklı bir vücudun ihtiyaç duyduğu bazı vitamin ve mineraller yeteri kadar bulunmadığında, dışarıdan takviye almak gerekiyor. Bunlardan biri de demi hapı. Peki, demir hapı kullanımında nelere dikkat edilmeli ve demir hapı kullanırken yenmemesi gereken yiyecekler neler?

Demir ilacı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler: Demir ilacı içtikten kaç saat sonra yemek yenir?
18 Eylül 2023 - 04:51 - Güncelleme: 18 Eylül 2023 - 05:01

Vücuttaki demir eksikliği pek çok hastalığın da habercisi olabilir bu yüzden dışarıdan alınan demir hapı takviyesinin düzenli kullanılması oldukça önemli. Vücut, kendi kendine demir ihtiyacını karşılayıp demir mineralini üretebilen bir fonksiyona sahip değildir. Demir haplarının düzenli ve yeteri miktarda kullanmanın yanı sıra demir hapı alırken tüketilen yiyeceklere de dikkat edilmesi oldukça önemlidir. İşte, demir hapı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler!

D vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? Güneşten alınan D vitamini yeterli mi?

DEMİR İLACI KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Demir haplarının vücuttaki emilimi için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar mevcut.  Demir takviyesi, yemeklerden önce veya et ile birlikte alınmalıdır. C vitamini ile birlikte alınması demir hapı takviyesinin emilimini arttırır. Demir hapı tükettikten sonra çay, kahve ve süt tüketilmemeli veya en az 2 saat sonra tüketilmeli çünkü bu besinler demir hapı emilimini azaltır.

Demir hapı takviyesini mutlaka düzenli olarak birkaç ay boyunca almaya devam etmelisiniz. Özellikle kansızlık problemi yaşayan kişiler gerekli doktor kontrollerini sağlayıp ona göre demir hapını düzenlemelidirler. Ülser hastası veya kolon kanseri olan kişiler demir hapı takviyesinin dışında başka alternatifler kullanmalı.

 

Reflü ve mide rahatsızlığı olan kişiler demir hapını kullanırken dikkat etmeli çünkü mide şikayetleri için kullanılan anti asit ilaçları demir haplarının emilimini bozabilmekte. Bu nedenle mide ilaçları ile birlikte demir hapı da kullanılmamalıdır

Gebelik ve adet kanaması gibi durumlar dışında demir hapları 6 aydan fazla süre boyunca kullanılmamalıdır. Demir hapı mutlaka doktorun önerdiği sürede kullanılmalıdır.

DEMİR İLACI AÇ MI TOK MU ALINIR?

Demir preparatlarının emilimi besin öğelerinden etkilendiği için, aç karnına alınması gerekmektedir. Yemekten 1 saat önce veya 2 saat sonra alınması daha doğru olacaktır.

 

DEMİR İLACI İÇTİKTEN KAÇ ST SONRA YEMEK YENİR?

Demir ilacı ile birlikte kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünleri, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller pekmez, susam, fındık, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. Demir ilacı aldıktan en az 2 saat sonra tüketmeniz gerek. Bu besinler demir emilimini engelleyip demir ilacından sonuç alınmamasına sebep olur.

DEMİR İLACINDAN SONRA NE YENİR?

Yemeklerden önce aç karnına alınması gereken demir ilacının et ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir. Aynı şekilde C vitamini alınması da demir hapının emilimini arttırır. Çay ve süt demir hapı emilimini azalttığı için bu besinler demir hapı içildikten en az 2 saat sonra tüketilmelidir.

 

DEMİR İLACI ALDIKTAN NE KADAR SONRA ÇAY İÇİLİR?

Demir eksikliği için kullanılan demir ilaçları eğer çay ile birlikte alınırsa ilacın emilimini azaltacaktır. Demir ilacı kullanımından en az bir saat önce veya sonra çay tüketilmelidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum