IKBY'nin işgali Kerkük'teki petrol kuyularının önemini hatırlattı

kuyularının önemini hatırlattı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı silahlı güçlerin 5 yıl aradan sonra yeniden Kerkük'teki bazı petrol kuyularını ele geçirmesi, 2017 öncesinde yaşananları akıllara getirdi.

IKBY'nin işgali Kerkük'teki petrol kuyularının önemini hatırlattı
20 Mayıs 2022 - 02:28
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003'ten Ekim 2017'ye kadar, merkezi hükümete bağlı güçlerin sadece bazı bölgelerde sınırlı sayıda bulunduğu Kerkük'ün denetimini elinde tutuyordu.
 
Terör örgütü DEAŞ'ın Haziran 2014'te Irak topraklarının üçte birini ele geçirdiği sırada da Peşmerge, Kerkük'ü örgütün saldırılarından koruma gerekçesiyle kentte Irak ordusunun boşalttığı tüm bölgelere konuşlandı.
 
3 yıl boyunca petrol sahaları IKBY'de kaldı
Peşmerge'nin Kerkük'te bulunan petrol yataklarını ele geçirmesiyle yaklaşık 3 yıl boyunca kentteki petrol sahaları ve kuyuları IKBY'nin denetiminde kaldı.
 
ABD merkezli Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre, Kerkük'ün yaklaşık 25 kilometre kuzeybatısında Havana, Bay Hasan, Babagürgür, Habbaz ve Cumhur olmak üzere 5 büyük petrol sahası bulunuyor. Dolayısıyla Kerkük, Irak petrolünün yüzde 18'ine tekabül eden 9 milyar varil petrol rezervine sahip bir kent olarak öne çıkıyor.
 
Günlük petrol üretim kapasitesi 320-340 bin varil
Irak Petrol Bakanlığının verilerine göre, Kerkük'te bulunan 5 büyük petrol sahasının günlük petrol üretim kapasitesi 320-340 bin varil.
 
Bu üretimin günlük ortalama 100 bin varili, boru hattıyla Ceyhan Limanı'na ihraç ediliyor. Günlük 30-70 bin varil petrol çıkarma kapasitesine sahip olan bu sahalarda yüzlerce petrol kuyusu bulunuyor. Her kuyu günlük yaklaşık 1000 varil petrol çıkarma kapasitesine sahip. Kerkük petrol sahalarından çıkarılan ham petrolden yapılan ihracatın dışında kalan miktarın bir kısmı depolanıyor, kalan kısmı da ülkenin mazot, benzin ve diğer yakıt ihtiyacının karşılanması için rafinerilere gönderiliyor.
 
IKBY nin işgali Kerkük teki petrol kuyularının önemini hatırlattı #1
 
Kerkük petrolü neden önemli?
Irak'ın da üyesi olduğu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) verilerine göre, yaklaşık 40 milyon nüfuslu ülkede 150 milyar varil petrol rezervi bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum