"IRK" BİR TERCİH OLMADIĞI GİBİ ÜSTÜNLÜK SEBEBİ DE OLAMAZ

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Hatay Şubesi’nin her hafta düzenli olarak gerçekleştirdiği “Şuur Dersleri” etkinliğinde bu hafta konuşmacı olarak İlahiyatçı Yazar Doç. Dr. Necmettin Çalışkan katıldı.

"IRK" BİR TERCİH OLMADIĞI GİBİ ÜSTÜNLÜK SEBEBİ DE OLAMAZ
11 Ocak 2020 - 01:58

Antakya’da Anadolu Gençlik Derneği Hatay Şube Binası Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda Irkçılık kavramı üzerine konuşman Çalışkan, “Allahu Teala bazı şeyleri insanın seçimine vermişken bazı durulmalarda tercihi kendisini belirlemiştir. Bunlar; hangi coğrafyada var olacağı, hangi renkte olacağı, hangi ırka mensup olacağı ve ana diline Allah karar vermiştir. Bu yaratılışla Rabbimiz insanların birbirleriyle tanışıp kaynaşmalarını istemiştir. İnsanoğlunun seçimleri dışında verilen bu yaratılış halinin tartışılmasına Irkçılık diyoruz” dedi.

 

Çalışkan konuşmasının devamında;

İnsan; “İfrat ve tefrit” yani aşırılıktan uzak durmalıdır. Dinimiz orta yolda olmayı tavsiye emretmiştir. Sevgide de düşmanlık ta da mutedil olmalıdır. Adaletli olmalıdır. İnsanları alaya almak, lakap takmak, aşağılamak dinimizin yasakladığı davranışlardır” diye konuştu.

 

IRKÇILIĞIN NEDENLERİ?

 

Irkçılığın ortaya çıkış nedenlerinden bahseden Çalışkan, Bunların başında “Kibir” gelir. Yani İnsan kibirlendikçe kendisini üstün görmeye başlar ve benlik duygusuyla kendisini başkasıyla mukayese edemeyecek dereceye gelir. Böyle olunca firavunlaşır ve ayrımcılık hastalığı olan ırkçılık yapmaya başlar. İşte içimizdeki bu putları yıkmak gerekir.

 

Irkçılık yapmanın temelinde bir başka huy “Taassup/bağnazlık” tır. Yani körü körüne birilerinin ve bir şeyin peşinden gitmektir. Kayıtsız şartsız her yanlışını savunmaktır.

 

Bir diğeri “Ucb”; Yani, bir insanın kendisini üstün ve faziletli sanıp başkalarını daha aşağıda görmesidir. Bir başka ırkçılık hasleti insanları dışlayıp yüz çektirmektir.

 

IRKÇILIK HASTALIĞINDAN NASIL KURTULURUZ?

 

Irkçılık hastalığından kurtulmanın yollarını anlatan Çalışkan, “Çözümü; öncelikle güçlü bir imana sahip olarak Allah’ın yüceliğini, kudretini, her şeyin sahibi olduğunu bilip kendisini de aciz bir kul olduğunu bilmesidir.

 

Ümmet ve kardeşlik bilincine sahip olması gerekir. Yani kardeşlik ruhu dediğimiz Allah’ın da Kur’an-ı Kerim’de bildirdiği gibi “Müminlerin kardeş olduğu” ayeti bilinciyle ve insanları da yaratılandan ötürü sevip tebliğ etme şuuruyla onları kazanma yönelik hareket etmektir.

 

Üstünlük ancak iyilikte yarışmakla takva ile olur.  Kardeşini düşünmek Allah’ın emirlerini yerine getirmekle ırkçılıktan uzak durmakla olur” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum