İSTANBUL SAADET'DEN AFGANİSTAN RAPORU

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, Afganistan’a dair özel bir rapor yayınladı. Dış İlişkiler Birim Başkanı, İl Başkan Yardımcısı  Ömer Yıldızhan ve birim üyeleri tarafından hazırlanan  “Taliban'ın Doğuşu, Afganistan İç Savaşı ve Afganistan'da Yaşanan Son Gelişmeler' başlığını taşıyan raporda, ülkenin tarihten bugüne gelen siyasi süreci ele alındı.  

İSTANBUL SAADET'DEN AFGANİSTAN RAPORU
22 Ağustos 2021 - 02:35 - Güncelleme: 22 Ağustos 2021 - 02:46

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı, Afganistan’daki son gelişmeler hakkında toplumu bilinçlendirmeye yönelik dikkat çeken bir rapora imza attı.  Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı Dış İlişkiler Birimi tarafından özenli bir çalışmayla hazırlanan “Taliban'ın Doğuşu, Afganistan İç Savaşı ve Afganistan'da Yaşanan Son Gelişmeler' başlıklı raporda Afganistan’daki gelişmelere ilişkin objektif bir tablo ortaya konuldu.

AFGANİSTAN’IN YAKIN SİYASİ TARİHİ ÖZENLE İŞLENDİ

Afganistan'ın yakın siyasi tarihinin özenli bir çalışmayla işlendiği raporda, Afgan mücahitlerin Sovyet işgaline direnişi, Taliban'ın doğuşu ve yükselişi, 11 Eylül saldırıları ve sonrasında başlayan Amerikan işgali, ABD'nin Afganistan’dan çekilme kararı, Taliban'la müzakere süreci, Taliban'ın Afganistan yönetimini 20 senenin ardından geri alması süreçleri ayrıntılı olarak analiz edildi. Raporda Molla Ömer, Gülbettin Hikmetyar, Burhanettin Rabbani, Ahmet Şah Mesut, Sibğatullah Müceddidi gibi Afganistan’ın yakın tarihinde iz bırakan siyasi liderlerin Afganistan siyasetindeki önemi de anlatıldı. 

İŞGALCİ ABD KAOS VE GÖZYAŞINDAN BAŞKA BİR ŞEY BIRAKMADI

12 sayfadan oluşan “Taliban'ın doğuşu, Afganistan İç Savaşı ve Afganistan'da Yaşanan Son Gelişmeler' raporunun kapağında Saadet Partisi’nin görüşü olarak “ABD, sözde demokrasi ve özgürlük adı altında işgal ettiği Afganistan’a kaos ve gözyaşından başka bir şey bırakmadan geri çekildi. Ülkemiz ve Dünya açısından, Afganistan'da yaşanan bu duruma üzülüyor ve gelişmeleri endişe ile takip ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

BİR MEDRESELİLER HAREKETİ: TALİBAN

 Raporun en dikkat çekici noktalarından birini Taliban hareketinin doğuşunu anlatan bölüm oluşturuyor. Raporda Taliban’ın siyaset sahnesine çıkması hakkında şu ifadelere yer verildi; 
“ Taliban, Molla Ömer liderliğinde Diyobendi medreselerinde 20 öğrencisi ile birlikte kuruldu. Hareketin teşkil edilme sürecinde ortaya konulan amaçlar İslam hukukunun uygulanması, ülkenin savaş ağaları ve suçlulardan arındırılması gibi başlıklardan oluşuyordu. Taliban’ın ortaya çıkışını hareketin kurucu lideri Molla Ömer şöyle anlatıyordu: “Öğrenci arkadaşımla birlikte Kandahar’da bir medresedeydim. Fesat, hırsızlık, yağmacılık ve cinayet çok yaygınlaşmıştı. Afgan halkı her şeyin iyi olacağına dair inancını yitirmişti. Allah’a tevekkül ettim ve bu öğrenci arkadaşlarımla birlikte çalışmaya koyuldum. Mukaddesatçı kimliği ile bilinen Afgan toplumu içerisinde hızla taraftar toplayan ve yükselen Taliban, Pakistanlı Peştun etnik kökeninden “Taliban’ın babası” diye anılan Mevlana Samiul Hak’ın Darul Ulum medresesi öğrencilerinin katılımıyla ülkenin en önemli aktörü oldu.”
Rapordan öne çıkan bazı ifadeler şu sekilde;
-    ABD 20 yıl boyunca işgal ettiği Afganistan’da geriye kan ve gözyaşı bırakarak çekiliyor. ABD savaş boyunca 2 bin 500 civarında askerini askerini kaybederken 1 trilyon dolar harcadı.

-    Taliban, ABD işgalinden sonra dağlara çekilmiş ve eski gücüne kavuşarak başkent Kabil dahil Afganistan’ın tamamını ele geçirdi.

-    Özellikle Batı ülkeleri, havalimanının güvenliğinin sağlanamaması durumunda Kabil’deki diplomatik misyonlarının geleceğinin tehlikeye gireceğini söylüyor. Avustralya ülkedeki büyükelçiliğini kapatacağını açıklayan ilk ülkelerden oldu. Türkiye ise bu havalimanının güvenliğini sağlamak için Afganistan’da kalmayı değerlendiriyor. Taliban, Türkiye’nin Afganistan’da kalmasına karşı olmasına rağmen Taliban ile Türkiye arasında bir mutabakat sağlanması bekleniyor.

RAPORUN TAMAMI İÇİN LİNKTEN İNDİREBİLİRSİNİZ
https://saadetistanbul.org.tr/upload/file/d5a383fd391afb09ccca5d43fc956ba4.pdf

YORUMLAR

  • 0 Yorum