Meteoroloji uzmanı önümüzdeki 2 gün için uyardı: Etkili olacak soğuk hava koronavirüsten daha tehlikeli

İstanbul'da yarın karla karışık yağmur beklendiğini belirten meteoroloji uzmanı Dr. Güven Özdemir, "İstanbul'da sulu kar olacak ama soğuk hava var. Kalp hastaları, nefes darlığı olanlara ve bağışıklık sistemi düşük kişilere sağlık açısından olumsuz etkileri olacaktır. Önümüzdeki 2 güne dikkat edin, bu havalar koronavirüsten daha tehlikeli" açıklamasını yaptı.

Meteoroloji uzmanı önümüzdeki 2 gün için uyardı: Etkili olacak soğuk hava koronavirüsten daha tehlikeli
23 Mart 2021 - 22:44
Türkiye geneli soğuk hava etkisinin altına girdi. Yarından itibaren soğuk havanın kar yağışına dönüşeceğine dikkat çeken meteoroloji ve iklim uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, hava sıcaklıklarındaki ani düşüşlerin koronavirüsten daha tehlikeli olduğu konusunda uyardı.

YARIN SABAHIN İLK SAATLERİNDEN İTİBAREN KARA DÖNÜŞECEK"

"Bundan birkaç gün önce de İstanbul'u etkisi altına alan lodos vardı. Sıcaklık 10 dereceye kadar artış gösterdi. Şimdi tam tersi olarak çok soğuk bir hava kütlesi Karadeniz üzerinden hızlı bir şekilde indi, rüzgar kuzeyli rüzgarlara dönüştü ve hızlı bir şekilde havayı soğutmaya başladı. Karadeniz üzerinden gelen bu soğuk hava etkisi yurdumuzun üzerine soğuk havayı pompalıyor. Bu da yarın sabahın ilk saatlerinden itibaren kara dönüşecek demek" diyen Özdemir, kar yağışının İstanbul'da deniz kenarlarında sulu kar yüksek ve iç kesimlerde kar yağışı ve kuvvetli rüzgar ve fırtına şeklinde yoğun olarak etkisini göstereceğini ifade etti.

Meteoroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir: Yaşlıların evden çıkmaması, trafiğe çıkılmaması lazım.

"KAR YAĞIŞI CUMA GÜNÜNE KADAR DEVAM EDECEK"

İstanbul'un yüksek kesimlerinde muhakkak kar yağışı görüleceğine vurgulayan İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Meteoroloji ve İklim Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Güven Özdemir, "İstanbul'daki kar yağışı cuma gününe kadar devam edecek, yavaş yavaş Marmara'nın doğusu ve İç Anadolu Bölgesi'ne geçecek. AdıyamanAntalyaKonya bugün çok dikkatli olmalı. Oralarda sel veya çok kuvvetli hava hadiseleri meydana gelecektir" dedi.

"ANİ HAVA DEĞİŞİMLERİ KRONİK HASTALIKLARI DA TETİKLEYECEKTİR"

Türkiye genelinde etkili olan soğuk havaya karşı uyaran Özdemir, "İstanbul'da sulu kar olacak ama soğuk hava var. Kalp hastaları, nefes darlığı olanlara ve bağışıklık sistemi düşük kişilere sağlık açısından olumsuz etkileri olacaktır. Bu havalar Kovid-19'dan daha tehlikeli. Kitle şeklinde hastalıkları artıracaktır. Bu olumsuzluklara sebep olduğu için ani hava değişimleri kronik hastalıkları da tetikleyecektir. Yaşlıların evden çıkmaması, trafiğe çıkılmaması lazım. Bu günleri bu şekilde geçirmemiz gerekiyor. Nisan ayından itibaren ılık ve güzel havalar bekliyoruz. Mart maalesef kapıdan baktırdı" ifadelerini kullandı.

CUMA GÜNÜNDEN SONRA SOĞUKLAR AZALACAK

Cuma gününden itibaren soğukların yavaşlamaya başlayacağını dile getiren Özdemir, "Cumartesi günü yüksek basıncın etkisine gireceğiz. Bununla ilgili olarak rakımın yüksek olduğu yerlerde don olaylarına da dikkat etmek gerekiyor. Yağışlara da aldanmamak lazım, kuraklık hala devam ediyor. Su kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor. Atık sularımızı değerlendirmemiz lazım" diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum