Murat Kurum: 11 günde 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından Marmara'daki müsilaj temizliğine ilişkin güncel durumu paylaştı.

Murat Kurum: 11 günde 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi
19 Haziran 2021 - 15:16

Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ilde başlatılan müsilaj seferberliği başarıyla devam ederken, soruna en somut çözüm İstanbul Üniversitesi'nden gelmişti.

Üniversitenin Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlıklarının onayıyla başlatılan pilot çalışmaları başarıyla sonuçlandı.

Böylelikle çalışmalar üniversitenin 'Deniz bakteri izolatları' çözümüyle desteklenmeye başladı.

Çalışmalarda ise 11 gün geride kaldı.

4 BİN 202 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çalışmalarla ilgili son detayları açıkladı.

Temizliğe ara vermeden ve her gün daha da yoğunlaşarak devam ettiklerini aktaran Bakan Murat Kurum, "Müsilaj temizliğimizin 11'inci gününde de 356 metreküp ile toplamda 4 bin 202 metreküp müsilajı temizleyerek düzenli depolama sahalarına gönderdik." ifadelerini kullandı.

Kurum, 18 Haziran itibarıyla İstanbul'da 1361, Kocaeli 298, Bursa 132, Tekirdağ'da 152, Balıkesir'de 416, Çanakkale 348, Yalova'da ise 1495 metreküp müsilajın 255 bölgedeki çalışmalarla temizlediklerini vurguladı.

Murat Kurum: 11 günde 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi #1

"12 MİLYON 835 BİN LİRA CEZA UYGULANDI"

Denetim çalışmalarına da hız kesmeden devam ettiklerine işaret eden Kurum, "Gerçekleştirdiğimiz 4 bin 396 denetimde mevzuata aykırı davranan işletmelere 12 milyon 835 bin lira idari para cezası uyguladık. Marmara Denizimizin temizliğinde, sahada 1550 arkadaşımızla çalışıyoruz. İstanbul Üniversitesi ile organik bakteriyle deniz yüzeyindeki müsilajın ayrışmasına dair çalışma yürütüyoruz.

"OKSİJEN SEVİYESİNİ ARTIRACAK PROJEMİZ BAŞLIYOR"

Salı günü denizimizde, iki yerde oksijen seviyesini artıracak projemizi başlatacağız. Marmara Denizi'ni Koruma Eylem Planımız çerçevesinde, sahada gece gündüz demeden el birliğiyle çalışıyoruz. 'Marmara Hepimizin' anlayışıyla hareket ediyoruz." dedi.

Murat Kurum: 11 günde 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi #2

DOĞAL ORTAMDA YOK ETME

İ.Ü Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın doğal ortamında yararlı bakterilerle yok edilmesi için başlatılan pilot çalışma, Yenikapı Yediemin Limanı'nda müsilajın olduğu alan bariyerlerle çevrilerek yürütülmüştü.

Prof. Altuğ ve ekibi tarafından müsilajın olduğu doğal ortama, daha önce denizden izole edilerek laboratuvarda uyutulan ve metabolik özellikleri müsilajı ayrıştırmaya uygun bakteriler arasından seçilen yerli bakteriler her gün sabah ve akşam uygulanmıştı. Çalışma sonucunda deniz yüzeyindeki müsilaj, deniz bakteri izolatlarıyla temizlenmişti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum