Saadet partisinden 4 ekin dünya hayvanları koruma günü aciklaması

Dünya kurulduğundan bu yana yeryüzünde insanlar ile birlikte iç içe yaşayan varlıklar olan hayvanlar ve bitkiler, insanoğluna dünya yaşamında yardımcı olmuş ve olmaya devam etmektedir.

Saadet partisinden 4 ekin dünya hayvanları koruma günü aciklaması
04 Ekim 2022 - 05:39 - Güncelleme: 04 Ekim 2022 - 05:53
Saadet partisi İstanbul Teşkilatı kadın Gençlik Kolları 4 Ekim Dünya hayvanları koruma gününde bir dizi etkinlik yaparak basın açıklamasında bulundular İstanbul İl Kadın Gençlik Başkanı Mesude Dönmez hayvan hakları ve koruma ile ilgili yaptığı açıklama şöyle...

        “4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ”
Dünya kurulduğundan bu yana yeryüzünde insanlar ile birlikte iç içe yaşayan varlıklar olan hayvanlar ve bitkiler, insanoğluna dünya yaşamında yardımcı olmuş ve olmaya devam etmektedir. İnsanlar kadar hayvanların da yaşama hakkı olduğunun farkına varılması açısından 4 Ekim 1931 yılında Dünya Hayvanları Koruma Günü ilan edilmiştir.
Bunun öncesinde Orta Asya'dan Anadolu coğrafyasına kadar varan Türk tarihinde, hayvanlar her daim önem gösterilen canlılar olmuştur. İslamiyet’ten önce Türkler, yardımcıları olan atlarını öldükten sonra yaşamlarının devam ettiklerine inanacak kadar kutsal sayarlardı. Birçok Türk sancaklarında hayvan figürleri mevcuttu. Hayvanlara verilen önem İslamiyet’in gelişiyle birlikte Osmanlı zamanında daha da artmıştır.
Osmanlı'da hayvanlara ne kadar önem verildiğini, sokak hayvanları için düzenlenen kebap günlerinden, kedi hastanelerinin kurulmasından, hayvan ve ağaçlar için kurulan vakıflardan, kuş evlerinden, göç ederken yaralanan leylekler için kurulan hastanelerden, uysal ve yabani hayvanların beslenmesi için görevlendirilenlerden, binek hayvanlarına fazla yük yükleyenlere verilen cezalardan anlayabiliriz. 
İslam’ın bu konudaki hassasiyeti sebebiyle; hayvanlara eziyet edilmemesi, güçlerinin yetmeyeceği yüklerin taşıtılmaması, yavrularının annelerinden ayırılmaması, eğlence aracı yapılıp dövüştürülmemesi, aç susuz bırakılmaması gibi haklarını korumaya dair birçok emir ve yasağın getirildiği aşikârdır.  
Günümüz dünyasında tüketime bağlı ekosistemin bozulması, doğal ortamlarından koparılıp kafeslere hapsedilip seyre sunulması, at yarışı, horoz dövüşü, boğa güreşi gibi eğlenceye tabii tutulması, kontrolsüz ve ölçüsüz avlanması düşünüldüğünde eski devletlerin hayvanlara verdiği değerin ve İslam’ın emrettiği şefkat ve merhametin hayvan hakları için de bir ihtiyaç olduğu açıkça görülmektedir.
2004 yılı Türkiye’sinde tüm hayvanların eşit olup kanun hükümleri kapsamında yaşama hakları olduğuna dair 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu yeniden düzenlendi. 2004 Yılında meclise sunulan teklifin 14 Temmuz 2021 tarihinde resmi gazete aracılığıyla kabul edildiği kamuoyuna duyuruldu. Fakat bazı maddelerin cezaları ve henüz uygulamaya geçmemesi çokta caydırıcı gibi gözükmüyor. 
Örneğin; nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldüren kişi 10 yıl, ev hayvanını kasten öldüren kişi 4 yıl, cinsel istismarda bulunan ve işkence veya acımasızca muamelede bulunan kişi 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
Bunun yanında hapis cezalarının arttırılıp yüklü bir para cezası olması ve buna ek olarak şiddet uygulayan kişiye 1 yıl boyunca hayvan barınaklarına mama bağışında bulunması yapılan şiddetin boyutunu azaltarak daha fazla caydırıcı gözükmesini sağlayabilir. Örneklerini çoğaltabileceğimiz daha birçok caydırıcı ceza verilebilir.
Biz Saadet Partisi olarak, önce inancımız gereği tüm canlılardan sorumlu olduğumuz bilinciyle her canlının yaşama hakkı olduğunu ısrarla savunuyoruz. Bizler değerlerine hassasiyetle bağlı bir milletiz, atalarımızdan kalan sevgi, merhamet ve adalet mirasını gelecek nesillere taşımak hepimizin asli görevidir. Allah’ın bize emanet ettiği yaşamımıza renk katıp yarar sağlayan masum canlıları korumak ve kollamak her bireyin hatırlaması gereken vicdani bir meseledir. Bu bağlamda Hayvanları Koruma Kanunu’nu destekliyor ve hayvanların haklarının bir an önce tesis edilmesini temenni ediyoruz.


SAADET PARTİSİ İSTANBUL KADIN GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI
MESUDE DÖNMEZ

YORUMLAR

  • 0 Yorum