Salgının yeni merkezi Endonezya oldu

Salgının başından beri ülkeleri ağır tedbirlere yönelten koronavirüsün son durağı Endonezya oldu. Sağlık sisteminin çökmesi sonucu gönüllü cenazeciler evlerden cesetleri topluyor.

Salgının yeni merkezi Endonezya oldu
20 Temmuz 2021 - 09:21

Dünyayı küresel bir krize sokan ve milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, ülkeleri büyük oranda zarara uğrattı. 

Çin'de başlayan korona ABD, Asya ve Avrupa bölgelerini olağan üstü tedbirlere yöneltti.

Tüm tedbirlere rağmen kontrol altına alınamayan salgın, bulunan aşılarla durdurulmaya çalışılıyor.

Aşı kampanyaları hızla devam etse de koronavirüsün başta Delta olmak üzere farklı varyantları, birçok ülkede vaka ve ölüm sayılarını yeniden arttırmaya başladı.

Salgının yeni merkezi Endonezya oldu #1

GÖNÜLLÜLER EVLERDEN CESET TOPLUYOR

Başından itibaren salgın Çin, ABD, İtalya, son olarak Brezilya ve Hindistan'da trajik görüntülere neden olmuştu.

Hindistan'da karaborsaya düşen oksijen tüpleri ve sokaklarda ceset yakma görüntülerinin ardından salgının merkezi Endonezya'ya kaydı.

Dünyada şu anda pandemiden en kötü etkilenen ülke olan Endonezya'da, gönüllü cenazeciler evleri ziyaret ederek tedaviye erişemeyen insanların cesetlerini topluyor.

Salgının yeni merkezi Endonezya oldu #2

BİR GÜNDE 34 BİN VAKA

Ülke de son 24 saatte, 34 bin 257 vaka ve bin 338 ölüm açıklandı.

Bu rakamlar, Hindistan ve Brezilya'dan daha yüksek.

Resmi kayıtlara göre Endonezya’da şimdiye kadar 72 bin 400’den fazla insan yaşamını yitirdi.

Salgının yeni merkezi Endonezya oldu #3

"VAKALARI TANIMLAYAMIYORUZ"

Avustralya'daki Griffith Üniversitesi'nden Endonezyalı epidemiyolog Dr. Dicky Budiman, "Salgının merkezi şu anda Endonezya'ya kaydı. Birçok vakayı gözden kaçırıyoruz ve bu vakaların belki de yüzde 80'ini toplulukta tanımlayamıyoruz. Çünkü sağlık kuruluşuna gelen kişi, belirti gösterirse veya temaslı olarak da teşhis edilirse test yapılıyor” dedi.

Salgının yeni merkezi Endonezya oldu #4

GÜNEYDOĞU ASYA'DA AŞILAMA ORANLARI DÜŞÜK

Diğer taraftan, ABD ve Avrupa’da toplu aşılama kampanyalarının yeni, daha agresif varyantların vakaların  hafifletilmesine yardımcı olacağını umarken, Güneydoğu Asya'nın aşılama oranları son derece düşük kalıyor.

Myanmar'da nüfusun sadece yüzde 4'ünden azı bir doz aşı olurken, şubat ayındaki askeri darbenin ardından ülkenin aşı kampanyası ve sağlık sisteminin çökmesine neden oldu. Sadece Perşembe günü, mezarlıklarda 700'den fazla insan gömüldü.

Salgının yeni merkezi Endonezya oldu #5

"GENİŞLEYEN KÜRESEL AŞI AYRIMI"

Milyonların yeniden tecrit altında olduğu bir diğer ülke olan Vietnam’da  vatandaşların yüzde 1'inden daha azı tamamen aşılandı. Tayland ve Filipinler ise halklarının yüzde 5'ten daha azını tamamen aşıladı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, “genişleyen küresel aşı ayrımı” konusunda uyardı ve daha zengin ülkeleri aşı dağıtımlarını hızlandırmaya çağırdı.

Salgının yeni merkezi Endonezya oldu #6

İŞBİRLİĞİNE İHTİYAÇ DUYULUYOR

Öte yandan Budiman, Güneydoğu Asya ülkeleri arasında daha fazla işbirliğine de ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bölgenin oldukça hareketli bir nüfusa sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Endonezya ve diğer ulusların aşılara güvenemeyeceğini ve bunun yerine gözetimi güçlendirmeye odaklanmaları gerektiğini aktardı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum