Terör mahkumlarını vatandaşlıktan atma sinyali

Belçika'da hükümet terör suçlularını vatandaşlıktan çıkarmak için yeşil ışık yaktı.

Terör mahkumlarını vatandaşlıktan atma sinyali
03 Şubat 2015 - 03:15 - Güncelleme: 03 Şubat 2015 - 03:18

Belçika'da merkez sağ koalisyon hükümeti, terör suçlarından mahkum olanları vatandaşlıktan atmayı planlıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Fransızca yayın yapan devlet televizyonu RTBF'ye yaptığı açıklamada, hükümetin terör suçlarına bulaşan çifte tabiiyetlilerin Belçika vatandaşlığından çıkarılması teklifinin kapsamını genişletmeyi düşündüklerini söyledi.

Reynders, "Amacımız ikinci ve üçüncü nesilleri de (aynı kapsamda) ele almak. Çünkü ana sorun burada yatıyor" dedi.

Muhalefet partileri ve insan hakları örgütleri ise hükümetin, göçmen ailelerin Belçika'da doğan fertlerini suç işlemeleri durumunda vatandaşlıktan çıkarma girişiminin ayrımcılık olduğu, çifte vatandaşlığı bulunmayan ikinci ve üçüncü nesil göçmenlerin tabiiyetsiz durumuna düşebileceği uyarısında bulunuyor.

Flaman Yeşiller'den federal milletvekili Stefaan Van Hecke, "Böyle bir önlem çok ileri gitmek olur çünkü Belçika'da doğan ve yaşayan insanlardan bahsediyoruz. Bunlar biraz da bizim sorumluluğumuz" dedi.

Valon Sosyalistlerden Brüksel Bölge Başbakanı Rudi Vervoort, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Vatandaşlığın geri alınması bazı aşırı rejimlerin başvurduğu bir silahtı. Nazilerin hayata geçirdiği ilk önlemlerden birisi Yahudilerin Alman vatandaşlığını iptal etmekti. Fransa'da Vichi Rejimi aynısını yaptı" ifadesini kullanmıştı.

Vervoort, Belçika'dan görece yüksek sayıda gencin Suriye'ye savaşmaya gitmesinin arkasındaki sosyo-ekonomik faktörlerin araştırılmasını talep etmişti.

Belçika, AB üyeleri arasında nüfusuna oranla Suriye'ye en çok yabancı savaşçının gittiği ülke olarak dikkati çekiyor. 11 milyonluk ülkeden yaklaşık 350 kişinin Suriye'de savaşa katıldığı ve bunların 100'ünün geri döndüğü tahmin ediliyor

YORUMLAR

  • 0 Yorum