Türkiye'nin iki çağrı adına sahip ilk ve tek filosu her daim göreve hazır

Balıkesir, Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 161. Filo, gündüz "Kartal" gece "Yarasa" olarak kodlanan, iki çağrı adına sahip ilk filo olarak görevine devam ediyor.

Türkiye'nin iki çağrı adına sahip ilk ve tek filosu her daim göreve hazır
25 Mayıs 2022 - 23:49
Türkiye'nin hava sahasında büyük işler başaran, içeride ve dışarıda düşmanın korkulu rüyası olan, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde başarıyla görevine devam eden özel bir filo var.
 
Türkiye'nin iki çağrı adına sahip ilk ve tek filosu
Balıkesir, Bandırma 6. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki 161. Filo, Türkiye'nin iki çağrı adına sahip ilk ve tek filosu. Gündüzleri "Kartal" çağrı adını kullanan filo, gün battığında ise "Yarasa" olarak kodlanıyor. Bu filoya ait F-16'ların kuyruklarının bir tarafında kartal, diğer tarafında ise yarasa sembolü yer alıyor.
 
Her türlü hava harekat görevini gerçekleştirebilme yeteneğine sahip filo, gece-gündüz fark etmeksizin hem Ege'de Türk hava sahasının korunmasında hem de terörle mücadelede aktif rol üstleniyor. Yerli ve milli mühimmatla terör hedeflerini tam isabetle vuran filo, aynı zamanda NATO bünyesindeki görevlere de katılıyorF-16'ların gece gözü "LANTIRN" sistemi
Türkiye'nin gökyüzündeki en vurucu gücü F-16'ların gündüzleri "kartal", geceleri "yarasa"ya dönüşmesini sağlayan ise LANTIRN (Low Altitude Navigation and Targeting InfraRed for Night-Gece için Alçak İrtifa Seyrüsefer ve Hedefleme Kızılötesi Işını) sistemi. F-16'lara düşük irtifada gece görüşü ve hedefleme imkanı veren LANTIRN podu sayesinde, savaş uçakları olumsuz hava koşullarından etkilenmeden geceleri 33 metreye kadar alçalabiliyor. LANTIRN podlu uçakları kullanan pilotlar, bu konuda sıkı eğitimlere tabi tutuluyor.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum