Üzerine sinek konan yemeği çöpe atın! Önce kusup sonra yiyorlar

Sinek konan yemek yenir mi?' sorusu yazın gelmesiyle yeniden gündemde. Kimimiz en lezzetli yemeği bile çöpe atarken kimimiz hiç umursamadan yemeye devam edebiliyor. Ancak bu ufak yaratıkların neler yaptıklarına inanamayacaksınız. Hayatımızın daimi üyeleri olan sinekler, yemeğini yemek için önceki yediklerini, yiyeceğin üzerine kusarlar.

Üzerine sinek konan yemeği çöpe atın! Önce kusup sonra yiyorlar
14 Temmuz 2020 - 15:54
Yazın gelmesiyle sinekler de hayatımıza giriş yaptı. Yiyecek ve içeceklerimize konan sineklerden çoğumuz haz etmeyiz. Peki bir sinek yiyeceğe konduğu zaman tam olarak ne oluyor?
2
 
Karasinekler boru şeklindeki ağızlarıyla beslenirler. Ağızlarının bu şekilde olması onların yeme şeklini de belirler.
3
 
Sineklerin dişleri olmadığı için burnu andıran ağızlarından bir miktar salya çıkararak gıdaları sıvılaştırırlar. Yani ağızlarının şekli dolayısıyla herhangi bir besini sıvıya dönüştürerek emerler.
4
 
Bunu yapmak için de daha önce yedikleri her şeyi -ki bu çürük bir et ve dışkı da olabilir - kendi tükürükleriyle yiyeceklerinize kusarlar.
5
 
Daha sonra yemek için köşeye korumasızca ayırdığınız lezzetli yemekler, sinek larvaları için mükemmel bir yuvaya dönüşebilir.
6
 
Bu larvalar bir süre geçtikten sonra sizi taşıdıkları bakteriler ile zehirleyebilen küçük bebek sineklere dönüşürler. Bu yüzden sonra tüketmeyi düşündüğünüz bir yemeğin üzerini kapatmayı asla unutmayın.
7
Bacakları ve kanatları yemeğinizi bakteri yuvasına
Bacakları ve kanatları yemeğinizi bakteri yuvasına
Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar "Sineklerin bir adımı, mikroplarla dolu bir koloni demek" diyor.
8
 
Yani bu canlılar dokundukları her şeyi ciddi şekilde enfekte edebilme potansiyeline sahip.
9
 
Karasinekler sadece çöp ve yiyeceklere konarak insanlara en az 65 farklı hastalık bulaştırabilirler! Bunların içerisinde dizanteri, kolera hatta cüzzam bile yer alıyor.
10
 
Üstelik sinekler sadece insanları değil, taşıdıklarıyla tavuk, dana gibi diğer hayvanları da enfekte edebilirler.
11
 
ABD'li uzmanlara göre birçok restoran sorumlusu, sineklerin hamam böceklerine kıyasla 2 katı daha pis olduğunun farkında değil; özellikle de karasinekler konusunda.
12
 
Sidney Üniversitesi'nden araştırmacılara göre ise şehirdeki sinekler kırsal bölgedeki sineklere kıyasla daha hijyenik.

YORUMLAR

  • 0 Yorum