Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN

Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN


PAPA ZİYARETİ(!) VE CEVAP BEKLEYEN SORULAR

13 Şubat 2018 - 03:18

Ülkemiz, en üst düzeyde bir temsille 59 yıl aradan sonra Katolik dünyasının ruhani lideri Papa’yı ziyaret etti.

AB Papayla görüşünce hani Hristiyan birliği oluyordu? Veya bu ziyareti bu kritik dönemde CHP veya -ocaklardan uzak- İslami hüviyet taşıyan bir parti yapsaydı tepkiler ne olurdu?

Öncelikle şunu belirtelim ki bir devlet adamıyla, dini bir liderle hatta bir düşmanla görüşülmesini yadırgamıyoruz. Burada sorgulamaya çalıştığımız şey "başkası yapınca vatan hainliği; ben yapınca kahramanlık" yaklaşımıdır.

Saadet Partisi’nin CHP ile görüşmesine takılıp kalanlara da dünkü kardeşlerini hain ilan edenlere de duyurulur.

***

Gelelim Papa'ya yapılan ziyarete ilişkin sorulara;

 Nice zamandır Kudüs’e, Gazze’ye gidilecekti, gidilmedi. Ama iş Vatikan’a gelince tüm imkansızlıklar(!) aşılıp Vatikan’a gidildi. Ne ilginç!

59 yıl boyunca hiçbir devletliye nasip olmayan(!) bu tarihi görüşmenin, bu kadar ani, hızlı ve Şehid Namzedi Binlerce Askerimizin cephede olduğu bir döneme sıkıştırılmasının, deyim yerindeyse yangından mal kaçırırcasına yapılmasının anlamı neydi?

Hatırlayacaksınız, Papa göreve geldiğinde, Ermenilere soykırım yapıldığını söylemişti. Bunun üzerine Vatikan Büyükelçisini geri çekmiştik. Şimdi ne oldu? Acaba Papa, kararından vazgeçti de onun için mi ziyaret ettik?

İslam coğrafyasına yapılan saldırılar dolayısıyla Papa’nın yanında yer almak, onunla aynı fotoğrafa girmek ortaçağ zihniyetini hortlatma ve Haçlı seferi olarak nitelendirilmişti. Acaba Papa, bir çağrıda bulunarak Ortadoğu’da yaşanan işgal ve katliamlardan dolayı Müslümanlardan özür mü diledi?

Bu ziyaret kan gölüne dönen İslam dünyası lehine hangi faydaları sağlayacak acaba?

***

Ziyarette Papa’dan dua istendiği şeklinde bir haber basına yansıdı. İhtimal vermiyoruz ama gerçekten dua istendi mi? öğrenmek istiyoruz. Ehli sünnetin kalesi hocaların bu konudaki fetvalarını büyük merakla bekliyoruz?

Fotoğraf karesinde Trump ailesiyle aynı pozun yakalandığı görülüyor. Donald Trump, eşi, kızı, damadının sıralanması ile Türk heyetinin sıralaması aynı oldu. Bu karelerde ne amaçlandı? Trump’a mı özenildi? Trump’ın bu pozla vermek istediği mesaj ortada iken hangi mesaj verilmek istendi?

Gelelim en çok konuşulan ve trollerin elinde patlayan sandalye krizine. Arşivden görüleceği üzere Papayı ziyarete giden tüm liderler, (Sisi, Putin, Trump vd.) aynı masada aynı sandalyede oturuyor. Yanlarına 3. şahıs olarak küçük sandalyede tercüman oturuyor.

Bu defa da güya küçük sandalye verip küçük düşüreceklermiş de karşı çıkılmış(!).  Ucuz kahramanlık peşindeler. Tercümanın oturacağı sandalye nasıl da milli mesele haline getirildi? Biz "Papa ile ne görüşüldü?" diye merak ederken çok büyük bir kriz varmış da başarılı bir şekilde atlatılmış gibi sunuldu. Güya sandalyeyi reddederek siyasi-idari, dehası-zekâsı denilerek algı oluşturuldu. Hâlbuki ortada bir kriz falan yoktu. Gene cambaza bak olayı. Bakalım cebimizden ne çıktı bunu zaman gösterecek. İşin aslının ortaya çıkmasıyla trollerin elindeki yalan her zamanki gibi balıklama atlayan sazanların kucağında patladı. Yağcılara doğan gün ne yazık ki erken battı. Yağcıların da her yanlıştan bir medet umma, her hatadan bir hikmet bulma edası bildiğiniz gibi. Önemli olan; sandalye krizi neyi saklamak için gündeme getirildi?

Kafamızda başka sorular da var. Mesela acaba Papa ziyareti ile dinler arası diyalog yeniden mi başlatılıyor? “FETÖ”nün dinler arası diyalog safsatası Ak Parti’de ‘Medeniyetler İttifakı’ adı ile yeniden mi hortluyor?

  Bir de "Vatikan veya ona bağlı kuruluşlara görüşmeden önce asgari 5 milyon dolar bağış yapma zorunluluğu olduğu ve bunun gerçekleştiği"ne dair haberlere bir açıklık getirilmesini bekliyoruz. Şayet yapıldıysa kime, ne kadar?

Sosyal medyada bir karikatür dikkatimi çekti. Karikatürde; şimdi burada CHP'nin başındaki zat olsaydı da ona “Ey Kılıçdaroğlu! Şehit cenazeleri kalkarken senin Vatikan'da ne işin var?..", demek ne iyi olurdu". Sahi bu süreçte CHP gitseydi troller, kalemşorlar ne derdi? Yer yerinden oynamaz mıydı?

***

AKP-MHP arasındaki ittifak sürecinde Katoliklerin ruhani lideri Papa ziyaretinde MHP’li bir ismin de yer alması dikkat çekiciydi. Kamuoyuna ne mesaj verilmek isteniyor?

Doğrusu 60 yıl sonra savaş arası yapılan bu kadar önemli görüşmenin sandalye haberiyle gümbürtüye gitmesini değil; medyada içeriğiyle gündeme gelmesini beklerdik.

Biz bu soruları ve sorunları gündeme getirdik ama ilgililerden bu Papa ziyaretinin faziletlerini anlatmalarını bekliyoruz. Sandalyeye takılan Ak Parti takipçilerine de  "Papa yakınlaşmasından ne gibi faydalar, hangi hikmetler bekliyorsunuz?" diye soruyoruz.

Sonuç olarak; Muhafazakârlıktan Milliyetçileşmeye  evrilen iktidar, Vatikan'dan ne ummuştur? Bu Vatikan ziyareti hangi milliyetçi kaygıya merhem olacaktır?

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum