Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN

Doç.Dr.Necmettin ÇALIŞKAN


SURİYE’DE ATEŞKES!

18 Mart 2016 - 03:40

Suriye’de imzalanan geçici ateşkes sonrası ülkede vebölgede fırtına öncesi sessizlik havası hakim.

Ülkefiilen -en az- üç parçaya bölünmüş durumda. Kimi yerlerde buruk tebessümle karışık sevinç varsa da durum hiç te iç açıcı değil.

Kim kaybetti? Bazıları itiraf edemese debunu herkes şimdi daha iyi görüyor.

Ölen yüzbinler, yıkılan şehriler, yok olan tarih ve kültür mirası bir yana milyonlarca Suriyeli mülteci durumunda, dünyanın dört bir yanında perişan vaziyette.En az bir  o kadarı da ülkede açlık ve sefalet içinde bulunuyor.

Anlaşılan psikolojik etki ile Suriye’de savaşan muhaliflere, “kazandınız, artık savaş bitti; bu duruma razı olun; silahları teslim edin, keyfinize bakın” demek istiyorlar.

            Savaşı kim bitirdi? Gayet basit, başlatanlar bitirdi. Son dönemde Amerika ile Rusya oturup ani bir kararla,Suriye’de ateşkes ilan ettiler ve ateşkes başladı.Ardından Rusya çekilmeye (!) başladı. Nasıl çekilmeyse!

Biz bu filmi daha önce Bosna Hersek’te gördük. Dayton Anlaşması ile Müslüman Boşnaklara dayatılan  sözüm ona barış; savaş ortamından daha fazla sıkıntılar yaşayacakları bir dönem getirdi.

Düz bir mantıkla söyleyelim; emperyalist batılılar, savaşı başlatırken planladıkları menfaatten daha fazlasını elde etmiş olmalılar ki birden bire bu kararı aldılar.

Kim kazandı?sorusunu sorana acı tebessümle cevap verebiliriz. Başlatanlar kazandı!

Savaşan tarafların elindeki silahın markasında ne yazıyorsa onlar kazanmıştır.

Bundan böyle komşumuz Irak diye bir devlet olmadığı gibi komşumuz Suriye diye de bir devlet yok.

Bir komşumuz Kuzey Irak (Irak Kürdistanı), diğer komşumuz Kuzey Suriye (Suriye Kürdistanı).

Romantik Kürt milliyetçileri ve safdil Kürt kardeşlerimiz bilmeli ki yeni kurulan bu  devletler, saf bir Kürt devleti değil, sadece İsrail’e vilayettir. Önceki gün basında yer alan açıklamasıyla İsrailli bakan’ın“Suriye’de Kürdistan fiilen kurulmuş durumda demesi” boşa değil.

 

***

Rusya, Suriye’de hedefine ulaştı. Daha önce“uzaktan kumanda idare” ettiği ve var olduğu ülkeye resmen ve fiilen girdi. Askeri çekilse debu sadece kara harekatı yapmaktan vaz geçtiği anlamındadır.Yoksa Suriye’de hava ve deniz üsleri duruyor, limanlarıyla Akdeniz’e tahakküm ediyor.

Artık Rusya yeni komşumuz oldu. Nitekim bu yazı kaleme alındığı dakikalarda Rusya, hava operasyonlarına devam edeceğini açıkladı.

Şaşırdık mı? Hayır!

Rusya’dan ve Amerika’dan hayır bekleyenlere, “Gelin  bu savaşı bitirin, problemi çözün” diyenlere şamar gibi bir ders!

Amerika ile Rusya bir masaya oturup anlaştılar ve ateşkes imzaladılar. Bölgedeki diğer aktörlere de “barışacaksınız” dediler.

Daha açık söyleyelim, Türkiye İran yakınlaşmasını bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Görünen şu ki bölgenin insanları bölgenin sorununun kendi inisiyatifleriyle çözememişler, kendilerine talimat verilmesini beklemişlerdir. Talimat gelince de gerekeni yapmışlardır.

Sonuçta İsrail’in istediği yerler boşaltıldı,bölgede kaos oluşturuldu.Halk göçe zorlandı ve şehirler tahliye edildi.

Bölgede İsrail’e karşı duracak ne bir örgüt ne bir devlet, ne de güçlü bir irade kalmadı. Artık etrafında ne Suriye devleti, ne Hamas ne Hizbullah hiç biri yok. Bölge İsrail’e tehdit oluşturacak tüm güçlerden temizlendi.

İsrail için hedefe adım adım..

YORUMLAR

  • 0 Yorum