Yunanistan Parlamentosu, Fransa'dan Rafale savaş uçakları satın alınmasını onayladı

Yunanistan Parlementosunda, 2,5 milyar euroya mal olacak 6'sı yeni 12'si ikinci el Fransa üretimi 18 Rafale savaş uçağının satın alınmasını öngören yasa tasarısı kabul edildi. Fransa'dan ilk teslimat temmuz ayında alınacak, 18 uçağın tamamının ülkeye gelmesi ise 2023 yılı ortasını bulacak.

Yunanistan Parlamentosu, Fransa'dan Rafale savaş uçakları satın alınmasını onayladı
15 Ocak 2021 - 07:54

Savunma Bakanı Nikos Panayotupulos, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, parlamentodan geçen tasarının "her yöne net bir mesaj ilettiğini" savundu. 

TESLİMAT 3 YIL SÜRECEK

Fransa'dan ilk teslimatın temmuz ayında alınacağı, 18 uçağın tamamının ülkeye gelmesinin 2023 yılı ortasını bulacağı belirtilmişti.

SİLAHLANMAYA AYRILAN PAY 5 KAT ARTMIŞTI 

Doğu Akdeniz ve Ege'deki gerilimin gölgesinde Atina yönetimi, yıllardır içinde olduğu mali zorluklar, kemer sıkma politikaları ve Avrupa Birliği'nin (AB) desteği sayesinde zorlukla ayakta durabilen ekonomik tablosuna rağmen 2021 için bütçeden silahlanmaya ayırdığı payı 5 kat artırma yoluna gitmişti.

ASKERİ HARCAMALARI ARTIYOR

Savunmaya 2021 için 5,49 milyar euro, savunma harcamalarındaki silahlanma kalemlerine ise 2,5 milyar euro pay ayırdığını açıklayan Atina'nın askeri harcama planı son 11 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı. 

YUNAN EKONOMİSİ DARALIYOR

Ülkenin bütçe projeksiyonuna göre geçen yıl Yunanistan ekonomisinin yüzde 10,5 daraldığı tahmin ediliyor.

RAFALE UÇAKLARININ ÖZELLİKLERİ

4 Temmuz 1986'da ilk test uçuşunu gerçekleştiren Rafale'ler aslında kendinden önceki Mirage serisinin geliştirilmiş hali. Fransız havacılık endüstrisinin duayeni Marcel Dassault'nun ölümünden 3 ay sonra gerçekleşen test uçuşuyla başlayan serüven, aslında 1966'da Mirage F1 ve 1978'de Mirage 2000 modellerinin test sürüşünün devamıydı. 2015 yılına kadar süren satış başarısızlıklarıyla endişeli bir yol izledi.

Çift reaktöre sahip Rafale'ler karadan ve savaş gemisinden havalanabiliyor. Aslında Rafale savaş uçaklarının en önemli farklılığı da burada. Hava savunma, önleme, keşif, kara ve denizde nokta atışları, nükleer bomba taşıma kapasitesi gibi özelliklere sahip Rafale uçağı, ağırlığının 1,5 katı yük taşıyabiliyor. 15,3 metre uzunluğundaki uçağın kanat genişliği 10,9 metre, yüksekliği ise 5,3 metre. Uçağın tek ve iki kişilik versiyonları bulunuyor. Saatte 2 bin 200 kilometre hızda uçabilen Rafale'ler, 400 metrelik bir mesafede havalanabiliyor. Rafale'lerin bir başka özelliği ise Amerikan savaş gemilerinden havalanabilen tek yabancı savaş uçağı olması. Yeni nesil M-88 motoru ile uçan Rafale'ler Fransız hava kuvvetlerinin 2040 yılına kadar kullanacağı savaş uçağı olarak belirlendi.

2004 yılında Fransız donanmasında kullanılmaya başlanan Rafale'ler 2006 yılında hava kuvvetleri filosuna katıldı. Fransız ordusunun AfganistanLibya, Mali, Irak ve Suriye operasyonlarında kullanılan Rafale savaş uçaklarından Haziran 2016 itibariyle 152 adet üretildi. Fransız havacılık ve savunma devi Dassault Aviation, bu yıl sektördeki 100. yılını tamamladı. Sivil ve askeri alanda hizmet veren 8 bin uçak üreten şirket, özel kullanımlı Falcon jetleri ve askeri amaçlı Drone araçları da üretiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum