68 yıllık zulüm

Pakistan’da 5 Şubat “Keşmir Dayanışma Günü” nedeniyle ülkenin birçok şehrinde gösteriler düzenlendi. Göstericiler, “Hindistan Keşmir’i terk et”, “Keşmir halkı özgürlük istiyor”, “Keşmir bizimdir” sloganları attı.

68 yıllık zulüm
07 Şubat 2015 - 04:52
Pakistan’da 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü dolayısıyla, dün ülke genelinde gösteriler düzenlendi. Pakistan yönetimi altındaki Azad Keşmir’in Muzafferabad bölgesinde sokaklara çıkan binlerce kişi, Birleşmiş Milletler’in 1948 yılında aldığı karar doğrultusunda Hindistan’ın işgali altındaki Keşmir’de, bağımsızlık için halk oylaması yapılmasını talep etti. Ellerinde pankartlar taşıyan göstericiler, “Hindistan Keşmir’i terk et”, “Keşmir halkı özgürlük istiyor”, “Keşmir bizimdir” sloganları attı.
 
Başkent Muzafferabad’daki Keşmir Meclisi’nde konuşan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Keşmir halkının özgürlüğe kavuşması için verdikleri mücadelede ülkesinin yardımlarının devam edeceğinin altını çizdi. Şerif, Hindistan’la Keşmir sorunu ele alınmadan yapılan her görüşmenin eksik kalacağını vurguladı. Keşmir meselesinin sadece adaletle çözülebileceğini belirten Şerif, uluslararası toplumun bu konudaki rolünü oynaması için çağrıda bulundu.
 
‘NEDEN KEŞMİR HALEN YANIYOR’
 
Başkent İslamabad’da da Müslüman Enstitüsü ve Cemaat-i İslami partisi tarafından iki ayrı gösteri yapıldı. Müslüman Enstitüsü’nün gösterisinde “BM Keşmir’de çözüm için ayağa kalk”, “Neden Keşmir halen yanıyor”, “Keşmir halkının kendini yönetme hakkı verilmeli” yazılı pankartlar taşındı. Cemaat-i İslami partisinin gösterisinde de Hindistan karşıtı sloganlar atıldı, sık sık tekbir getirildi.
 
KEŞMİR SORUNU VE TARİHÇESİ…
 
Pakistan, Hindistan ve Çin arasında kalan ve dağlık bir bölge olan Keşmir bölgesinin kuzey ve Batı kısımları Pakistan, orta kısımlarına Hindistan ve doğudaki kesimleri de Çin’in idaresinde bulunuyor. Pakistan idaresinde olan bölgeye Azad Keşmir, Hindistan’ın idaresindeki bölgeye Cammu Keşmir, Çin’in 1960 işgal ettiği bölgeye ise Aksai Çin denilmektedir. Pakistan ve Hindistan arasında iki savaşın çıkmasına neden olan Cammu Keşmir’in nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşuyor. 1948’de Birleşmiş Milletler, Keşmir’in Pakistan ya da Hindistan’a bağlanmasına bölge halkının karar vereceğini karara bağlamasına rağmen Hindistan bu karara uymadı. Müslümanların çoğunluk olduğu bölgenin Pakistan’a bağlanacağını düşünen Hindistan, 1947’de Keşmir Emiri’nin Hindistan’a bağlandığına dair belge imzaladığını iddia ediyor. Pakistan ise böyle bir belgenin gerçek olmadığını ve olsa bile Hindistan Keşmir’i işgal edildikten sonra zorla imzalanmış olduğunu ileri sürüyor. Pakistan, 1948’deki BM kararına uyularak Keşmir’in hangi ülkeye bağlanmak istendiğinin ortaya çıkması için referanduma gidilmesini istiyor. Pakistan’a bağlanmak isteyen Keşmirli Müslümanların yaptığı protestolar Hindistan tarafından kanlı bir şekilde bastırılırken, insan hakları kuruluşları bölgedeki Hint istihbaratı ve ordusunun işkence ve birçok öldürme olayını gerçekleştirdiği ve binlerce Keşmirlinin Hint ordusu tarafından evlerinden alınıp götürülerek öldürdüğünü bildiriyor. Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir’in 10, Azad Keşmir’in ise 5 milyonun üzerinde nüfusu bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum