Maden kazasını ihmaller mi getirdi?

Türkiye’de yaşanan maden kazalarına ne yazık ki bir yenisi daha Erzincan İliç’te eklendi. Türkiye’de yıllardır faaliyet gösteren Amerikalı bir firmanın yerli ortaklarıyla işlettiği altın madeninde, siyanürlü toprak kaydı ve 9 işçiden haber alınamadığı bilgisi paylaşıldı.

Maden kazasını ihmaller mi getirdi?
15 Şubat 2024 - 05:26 - Güncelleme: 15 Şubat 2024 - 05:28

Erzincan İliç’teki altın madeninde yaşanan siyanürlü toprak kayması sonucu göçük altında kalan 9 işçiden haber alınamıyor. Amerikalı bir firmanın yerli ortaklarıyla işlettiği altın madeni için alınan ÇED raporundan, siyanür atığının toplandığı havuza kadar birçok iddia söz konusu. Siyanür sızıntısı nedeniyle daha önce faaliyetleri durdurulan madenin toprak yığınlarında kayma tehdidine karşı uyarıldığı da ortaya çıktı.

Türkiye’de yaşanan maden kazalarına ne yazık ki bir yenisi daha Erzincan İliç’te eklendi. Türkiye’de yıllardır faaliyet gösteren Amerikalı bir firmanın yerli ortaklarıyla işlettiği altın madeninde, siyanürlü toprak kaydı ve 9 işçiden haber alınamadığı bilgisi paylaşıldı. Siyanürlü toprak yığınının kaymasının ardından Amerikalı firma ve hükümete ilişkin birçok akıl karıştıran iddia ortaya atıldı. Altın madeni için alınan ÇED raporundan siyanür atığının toplandığı havuzuna kadar birçok iddia kafa karışıklığına neden olurken, siyanürlü toprak yığınlarında kayma tehdidine karşı uyarıların yapıldığı da ortaya çıktı. Tüm bunların yanında altın madeninin siyanür havuzunun Fırat Nehri’ne yakın olmasının ciddi bir çevre felaketine yol açabileceği de endişeleri artırıyor.

 

KÜRESEL ÇAPTA ÇEVRE FELAKETİNE YOL AÇABİLİR

Altın madeninde yaşanan faciada ihmallerin olabileceği iddia ediliyor. Bu iddialara göre siyanürlü toprak yığınlarının yıkılabileceğinin bilgisi firmaya verilmiş. Ancak bir önlem alınmaması sonucu milyonlarca metreküp siyanürlü toprak kaydı. Kayan siyanürlü toprağın yağmur sularıyla birlikte Fırat Nehri’ne ulaşabileceği tartışılırken, atık siyanür havuzunun dolmaması için firmanın atık siyanürü atmosfere yaydığı da iddia ediliyor. Bu kapsamda daha önce siyanür sızıntısı nedeniyle firmanın faaliyetlerine ara verilmişti. Tüm bunların yanı sıra Erzincan İliç’teki altın madeninin siyanür havuzu Fırat Nehri’ne 300 metre mesafede. Yılda 11 bin ton siyanür ve yılda 122 bin ton sülfürik asit kullanan Amerikalı firmanın, ihmalleri nedeniyle küresel çapta bir çevre felaketine yol açabileceği öngörülüyor.

 

Maden kazasını ihmaller mi getirdi?

FİRMA TÜRKİYE’DE KÂRLI BİR İŞ YAPTIĞINI SÖYLEMİŞ

Türkiye’de faaliyet gösteren yabancı bir altın madeni firmasının yetkilisi tarafından geçmişte yapılan açıklamada, “Türkiye’de 3 altın madeni üzerinde çalışıyoruz. Son 9 yılda Türkiye’de 100 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Kazılarda çok başarılıydık. Küçük bir yatırımla başladığımız ilk kazılardan sonra 3 milyon ons altın bulduk. Piyasa değeri 4 milyar doların üzerinde. Katma değer de burada. Yaklaşımımız oldukça güvenilir. Maden işindeyseniz çok uzun vadeli bir perspektife sahip olmanız gerekiyor. Biz 2009’dan beri oradayız. İlk üretimimizi 2020 yılında yaptık ve 15 yıllık üretim bizi bekliyor. Biz fizibilite çalışması yaptığımızda dolar 2,9 TL’ydi. Gelinen süreçte dolar yükseldi. Bunun bizim sermaye harcamalarımızda ciddi bir etkisi oluyor, çünkü inşaat maliyetlerinin yüzde 65’i TL ile. Bu durumun bize büyük bir faydası var” ifadelerini kullanmıştı.

 

4 ŞÜPHELİ GÖZALTINA ALINDI

İliç’teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor. Bu kapsamda maden ocağını işleten şirkette yönetici ve idareci pozisyonunda çalıştığı öğrenilen 4 şüpheli gözaltına alındı.

 

Maden kazasını ihmaller mi getirdi?

9 İŞÇİ ARANIYOR

Yaşanan facianın ardından bölgeye giden bakanlardan açıklamalar da ardı ardına geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Erzincan’da maden ocağındaki toprak kaymasının ardından bölgede AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere toplam 827 personelin görev yaptığını söyledi. Yerlikaya, ilk belirlemelere göre 9 işçinin kayan kütlenin altında kaldığını ve işçileri arama kurtarma çalışmalarının aralıksız devam etiğini ifade eden Yerlikaya, “Aradığımız arkadaşlardan 5’inin konteyner içerisinde, 3’ünün araç içerisinde ve aynı bölgede yer aldığı, diğer şoförümüzün de kamyon içerisinde farklı bölgede olduğu değerlendiriliyor” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum