Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, buğday kriziyle ilgili söylentilere tarladan yanıt verdi: Bu sene olumsuzluk yaşamayacağız

Buğday ihracatında önemli bir paya sahip olan Rusya ve Ukrayna arasında neredeyse 4 aydır süren savaş, dünyanın gıda krizine doğru sürüklendiği tehlikesini gündeme getirdi. Konuyla ilgili konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ise bu yıl buğday rekoltesi beklentilerinin 19,5 milyon ton olduğunu belirterek, "Buğdayda bu sene olumsuzluk yaşamayacağız." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, buğday kriziyle ilgili söylentilere tarladan yanıt verdi: Bu sene olumsuzluk yaşamayacağız
05 Haziran 2022 - 10:33
Rusya-Ukrayna arasında 100 gündür devam eden savaş, küresel buğday ihracatında yaklaşık yüzde 30 pay sahibi olan iki ülkeyi derinden etkiledi. Ülkelerin savaş halinde olmasıyla patlak veren küresel gıda tedariki krizi ise dünyayı bekleyen bir tehlike olarak değerlendiriliyor.
BAKAN, BUĞDAY TARLASINA GİTTİ
Özellikle buğday konusunda sıkıntıların yaşanacağı iddia edilirken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde buğday tarlasında Bakanlık uzmanlarından süneyle mücadele konusunda bilgi aldı. Kirişci, domates tarlasında da çiftçilerle çapa yapıp sohbet etti.DİPLOMATİK GİRİŞİMLER SONUÇ VERMEDİ
 
Savaş tüm hızıyla devam ederken, iki ülkenin müzakere heyetleri ateşkes sağlanması ve barış görüşmelerinin yolunun açılması için biri Türkiye'de olmak üzere 4 kez yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Ancak müzakereler, iki ülkenin sunduğu farklı gerekçelerde kesintiye uğradı.
 
Küresel buğday ihracatında yüzde 30 pay sahibi olan Rusya ve Ukrayna'nın savaşta olması sonucu Ukrayna limanlarından dünya pazarına tahıl sevkiyatı yapılamaması, dünya genelinde gıda tedarikinde krize yol açtı. Ukrayna limanlarında 20 milyon ton gıda yüklü gemilerin beklediği belirtilirken, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı limanların açılmaması durumunda “kıtlık ve kitlesel göç” konusunda uyarıda bulundu.
 
Birleşmiş Milletler Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın 100. gününde yaptığı açıklamada “Bu savaşın kazananı yok ve olmayacak” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum