Dershaneler İçin Son Durum!

Haşim Kılıç: Raportörümüz dershane raporunu hazırladı, üyelere dağıtıldı

Dershaneler İçin Son Durum!
03 Şubat 2015 - 01:42

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Kılıç, “O konuda raportörümüz raporunu hazırladı, üyelerimize dağıtıldı, epeydir üyelerimizde. Uygun bir süre içerisinde onun da gündeme alınması şüphesiz yapılacaktır.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Kadir Özkaya'nın ant içme törenine katıldı. Törenin ardından Haşim Kılıç, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları görüşmenin sorulması üzerine Kılıç, “Sadece çay içtik. Onun dışında bir şey olmadı.” dedi. Önümüzdeki günlerde yeni başkan seçimi ile ilgili süreç olduğunu belirten Kılıç, “Onu da hallettikten sonra inşallah basın mensuplarını davet edip bugüne kadar 2 dönem başkanvekilliği ve 2 dönem de başkanlık yapmış hemen hemen 16 yıla yakın süre yöneticilik yapmış biriyim. Geçmişteki Anayasa Mahkemesi ve bugünkü Anayasa Mahkemesi'nin durumu hakkında bir tespit yapmayı arzu ederim. O çerçevede önümüzdeki günlerde basın mensuplarını davet etmek suretiyle böyle bir sohbet imkanı bulacağız.” diye konuştu.

Bugünkü törende yaptığı konuşmanın hatırlatılması üzerine Kılıç, "Konuşmamda ifade ettiğim gibi önemli olan şu anda Anayasa Mahkemesi'nin hak ve özgürlük mahkemesine dönüşmüş olması. Benim için önemli bir gelişme bu. Çünkü biz daha önce sadece yasaların Anayasa'ya uygunluğu konusunda bir denetim yaparken, bugün temel hakların artık denetimini yapan, onu koruyan, kollayan ve güvencesi haline gelen bir kurumun temel hak ve özgürlükler mahkemesine dönüşmesini görüyoruz. O nedenle bu bizim için önemli." şeklinde konuştu.

UYGUN BİR SÜRE İÇERİSİNDE DERSHANELER GÜNDEME ALINACAK

Bir gazetecinin, “Dershane yasası ne zaman görüşülecek?” sorusuna Kılıç, "O konuda raportörümüz raporunu hazırladı, üyelerimize dağıtıldı, epeydir üyelerimizde. Uygun bir süre içerisinde onun da gündeme alınması şüphesiz yapılacaktır. Bugün istatistikleri açıkladım size verdim. İtiraz ve iptal davaları konusunda mahkememizde herhangi bir sorun yok. Biz bunu artık güncel yıl haline getirdik. Geçmişten kalan dosyamız artık yok denecek kadar az durumda. 2015 yılına devreden dosyalar da, daha çok 2014 yılının sonunda açılan davalar nedeniyle bir zorunluluk olarak bu yıla devretmiştir. Bu yönüyle bir sorun yok. En kısa sürede önemli davalar var, bunlar sonuçlandırılacak." cevabını verdi.

"Siyasi hayata geçiş yapacağınıza yönelik spekülasyonlar görüşmede konuşuldu mu?" sorusuna Kılıç, "Hayır, bu konuda herhangi bir görüşmemiz olmadı." diye cevap verdi.

'GÜÇLER AYRILIĞI İLKESİ HEM PARLAMENTER SİSTEMDE HEM BAŞKANLIK SİSTEMİNDE DE VAR'

Gazetecilerin başkanlık sistemine yönelik soruları üzerine Kılıç şu değerlendirmelerde bulundu: “Güçler ayrılığı ilkesi hem parlamenter sistemde hem başkanlık sisteminde de var. Onun için ayrı özel bir anlam yüklemeye gerek yok. İkisinde de bu şey mümkün olur. Dolayısıyla o konuda herhangi bir görüşmemiz, konuşmamız da olmadı."

"Muhalefet Cumhurbaşkanı'nın seçim gezilerine çıkmasının Anayasa'ya aykırı olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı'nın seçim gezilerine çıkması konusunda görüşünüz nedir?" sorusu üzerine Kılıç, "İzin verirseniz Anayasa Mahkemesi olarak bu tür siyasi konuların içerisine girmenin çok doğru olmayacağı kanaatindeyim. Ben bu konuda susma hakkımı kullanayım." şeklinde konuştu.

Başkanlık seçiminin tarihine ilişkin Kılıç, "Yeni yasa, yasal düzenlemeler sonucunda 2 ay önceden başkanın seçilmesi gerekiyor. Bu süreci biraz aştık şu anda. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bu gündemi yapmak suretiyle yeni başkanımızı da seçeceğiz." açıklamasında bulundu. 


YORUMLAR

  • 0 Yorum