Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz gerginliğinde genel ilkelerde ortak anlayışa vardı

Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri arasında NATO Karargahı'nda yapılan toplantılar sonucunda genel ilkelerde ortak anlayışa varıldı. Öte yandan NATO, Türkiye ile Yunanistan arasında bir süredir devam eden görüşmelerin ardından Doğu Akdeniz konusunda ayrıştırma usullerine ilişkin mekanizmanın kurulduğunu bildirdi.

Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz gerginliğinde genel ilkelerde ortak anlayışa vardı
01 Ekim 2020 - 21:09

Milli Savunma Bakanlığı, NATO Karargahı'nda Türkiye-Yunanistan arasındaki yapılan teknik toplantılara ilişkin bir açıklama yayımlandı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberggörüşmesi sonrasında Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasında "Ayrıştırma Usullerinin" ele alındığı toplantıların yapılmasına karar verilmişti. Bu kapsamda Türkiye ve Yunanistan askeri heyetleri arasında NATO Karargahı'nda yapılan toplantılar sonucunda "genel ilkelerde" ortak anlayışa varıldı.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 5 EKİM'DE

Doğu Akdeniz'deki unsurların emniyetle görev yapmalarına yönelik icra edilecek koordinasyonun teknik detaylarının görüşüleceği bir sonraki toplantının 5 Ekim 2020'de NATO Karargahı'nda yapılması planlanmaktadır."

AYRIŞTIRMA USULLERİ MEKANİZMASI KURULDU

NATO'dan yapılan açıklamaya göre, Türk ve Yunan askeri heyetlerin NATO karargahında yürüttüğü bir dizi teknik görüşmenin sonucunda ikili ayrıştırma usulleri mekanizması 1 Ekim itibarıyla kuruldu. Mekanizma Doğu Akdeniz'de istenmeyen olaylar ve kaza riskini azaltmayı amaçlıyor. Mekanizma çerçevesinde Türkiye ile Yunanistan arasında denizde ve havadaki ayrıştırmayı kolaylaştıracak bir acil irtibat hattı oluşturulacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, mekanizmanın kurulmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bunun "İki değerli NATO müttefikinin yapıcı çabaları" sayesinde mümkün olduğunu belirtti.

STOLTENBERG: HER İKİ ÜLKEYLE TEMAS HALİNDE OLACAĞIM

Stoltenberg, "Bu güvenlik mekanizması anlaşmazlıkların altında yatan konuları ele alacak diplomatik çabalara alan yaratılmasına yardımcı olabilir. Bunu daha da geliştirmeye hazırız. Her iki müttefik ülkeyle temas halinde olmayı sürdüreceğim." ifadesini kullandı.

NATO'nun, iki ülke arasında benzer bir mekanizmanın 1990'lı yıllarda kurulmasına da yardımcı olduğu belirtildi.

DOĞU AKDENİZ'DE NE OLDU?

Yılların NATO müttefiki Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim geçtiğimiz haftalarda Türkiye'nin Oruç Reis ile doğal kaynaklar arama çalışmasıyla tırmanmıştı.

Yıllardır bölgede arama çalışmaları sürdüren ve uluslararası şirketlerle temas halinde olan Yunanistan ve Rum Kesimi, Türkiye'nin bu hamlesine tepki göstermişti. Fransa ve ABD'yi yanına alan Yunanistan birçok ülkeye de Türkiye karşıtı çağrıda bulunmuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum